Resipi Roasted Chicken Ala-ala Kenny Rogers
Hah nampak kan tajuk tu. Sembang kena lebat beb. Kalau tak mana member nak caye. Ok kita serius. Sebenarnya aku bosan duduk rumah, dah bosan aku bukak lah channel 727. Ada satu rancangan ni dia buat roasted chicken. Tapi takdelah aku tiru bulat bulat. Gila kau takkan aku nak letak wine kat ayam tu. Menyumpah orang makan. Aku ada lah tambah tambah sikit bahan. Aku ni suka bereksperimentasi dengan makanan. Yang membezakan anda dengan orang lain adalah kreativiti. Kalau orang lain masak guna minyak, kau guna lah butter, marjerin. Orang lain masak guna satu tangan, kau guna lah 2 tangan. Ok tak kelakar.
Sebenarnya resipi ni aku main masuk je ikut sedap hati. Apa yang penting, KREATIVITI. Kau ingat senang ke chef chef tu nak buat signature dish dorang. Paling kurang 5-6 bulan jugak tau nak fikir idea. (ni aku tengok masa dorang interview Gordon Ramsay). Ni kan pulak kita yang saing saing mak cik belakang rumah tu. Dah malas nak borak panjang. Ni resipi dia.
Bahan - bahan
- Onion
- Garlic
- Cili Boh
- Biji Ketumbar
- Jintan Manis
- Olive Oil (lebih kurang dalam 1 1/2 sudu)
- Paprika
- Sos Black Pepper
- Halia
- Sos Cili
- Oregano
- Gula perang
Semua bahan bahan kat atas ni korang blend sekali kasi betul betul hancur dan senang nanti nak lumurkan kat ayam tu. Ayam macam biasalah basuh lepas tu make sure ayam kena kering. Maksud aku jangan kasi ayam tu meleleh leleh air dia sebab bahan kita nak lumurkan tu kalau dah kena air, cair pulak jadinya nanti. Dah tak rasa dah.
Ok lepas tu, lumurkan bahan bahan tadi kat ayam. Selit selitkan sekali antara kulit dengan isi dia sebab nanti dah masak, rasa dia tak pergi mana. Ada kat situ je. Masa melumur ayam tu, sapukan sikit butter dan juga perahan limau. Kalau taknak guna limau, nak guna lemon pun boleh. Ikut citarasa anda dan kreativiti anda. Perap selama 1jam dan ke atas. Dapat semalaman lagi baik.
Dah setel semua, panaskan oven dan masukkan ayam dalam bekas then masuk dalam oven. Suhu sekitar 125C dan bakar selama 45-50 minit.
*PERINGATAN*
- Kena selalu jugak tengok tengok ayam tu sebab takut hangus. Sebab kat sini kita guna gula perang. Gula adalah manis dan benda benda manis senang hangus. Lagi lagi part kulit ayam.
Kalau ada lebihan bahan lumuran tadi, balik balikkan ayam dan sapu kat ayam tu untuk tujuan menambah lagi perasa.
Mintak maap lah aku ni tak berapa pandai nak hias hias makanan. Asal ada sudah la ye. Kihkihkih
Comments
Post a Comment